02.02.14 Oppsummering fra FjordOs prosjektet året 2013

Hovedformålet med FjordOs prosjektet er å utvikle en ny fjordmodell for Oslofjorden med fokus på anvendbare resultater for oljedrift, søk og redning, drivbaneberegninger og havneutvikling.

Arbeidet er delt inn i tre arbeidspakker:

AP 1- utvikle ny strømmodell for Oslofjorden (FjordOs)

AP 2- studere drivbaner basert på FjordOs.

AP 3- bruk av FjordOs modellen ved havneutvikling.

 

Hva har vi gjort i 2013?

I AP 1 har det vært fokusert på kvalitetssikring av pådragsdata (tidevannsdata, atmosfærisk data og randdata i form av modellens åpne render mot Skagerrak), og gitteroppsett med hensikt å få en mer høyoppløselig og bedre strømmodell for Oslofjorden. For å få bedre detaljrikdom for strømninger i trange sund og leder er det eksperimentert med to ulike modellsystemer: ROMS og FVCOM. Testing av ulike gitter i disse to modellsystemer pågår og dette arbeidet vil også pågå i 2014.

I AP 2 har det vært fokusert på kartlegging av drivbaner fra Godafoss ulykken i 2011, og hvilke data som er nødvendig under en oljevernaksjon. En masterstudie; «Beneficial effects of improved forecasting- How a more accurate fjord model can improve communication in an oil recovery operation» konkluderte med at dagens modellverktøy er for unøyaktig og bedre varsling med plassering av nødvendige mannskap og materiell er nødvendig.

Arbeidet i AP3 er avhengig av at FjordOs modellen har god nok detaljrikdom til at sirkulasjonsmønsteret i havnebasseng kan beregnes for ulike havnedesign. Utestingsområdet i prosjektet er Moss havn og så langt har testkjøringer med FVCOM gitt lovende resultater. Arbeidet med testing og kvalitetssikring vil fortsette i 2014.

 

Avsluttende og påbegynte masteroppgaver;

  • «Beneficial effects of improved forecasting- How a more accurate fjord model can improve communication in an oil recovery operation», av Pål Bratbak, våren 2013.
  • «Betydningen av gitteroppløsning for drivbaneberegninger i Oslofjorden» av Peter Isachsen, planlagt fullført våren 2014
  • «Ocean Weather Condition in Moss Harbor based on Local Experiences» av Matthias Mueller, planlagt fullført våren 2014.

 

Informasjon om gjennomførte masterstudier tilknyttet FjordOs prosjekt vil bli publisert på vår nettside; www.fjordos.no.

Last ned; Rapport2013_FjordOs

 

Vi ser fram til et spennende og godt år for FjordOs prosjektet i 2014!